Typ 2-diabetes på riktigt!

om Johan

 

Jag är specialist inom diabetes, endokrinologi (hormonsjukdomar) och allmänmedicin. Nu arbetar jag som husläkare vid Curera Hornstull, en vårdcentral i Stockholm, och jag föreläser ofta på andra mottagningar om diabetes. Det är en spännande utmaning att vara läkare till diabetespatienter. Man har nämligen stora möjligheter att påverka sjukdomsförloppet med livsstilsförändringar och mediciner. För mig som läkare är det viktigt att beslut kring behandling tas i samråd med patienten men detta kräver att vi inom vården lyckas förmedla kunskap om diabetessjukdomen. Det är tyvärr inte alltid att vi lyckas med detta.

En av mina diabetespatienter, filmaren Janne Hellbom, ringde mig en dag med ett något annorlunda ärende. Hans idé var att skapa bättre och mer lättillgänglig information för patienter med typ 2-diabetes. Vi skulle göra filmer med ett omfattande faktainnehåll varvat med mycket humor!

Det dröjde därför inte länge förrän jag insåg att dessa filmer kunde vara ett utmärkt komplement till det som vården kan erbjuda. Jannes entusiasm smittade snabbt av sig och jag blev djupt engagerad i detta projekt. Det har varit fantastiskt kul att tillsammans med Janne Hellbom och animeraren Per Fenger-Krog vara med och ta fram de här två första filmerna.

Johan Friberg
Läkare