Typ 2-diabetes på riktigt!

Nov 222013
 

JohanforelaserDoktor Johan Friberg är specialist inom diabetes, endokrinologi och allmänmedicin. Han arbetar som husläkare vid Hornstulls Vårdcentral i Stockholm. ”Det är en spännande utmaning att vara läkare till diabetespatienter. Man har  stora möjligheter att påverka sin sjukdom med livsstilsförändringar och mediciner. För mig är det viktigt att beslut kring behandling tas i samråd med patienten men detta kräver att vi inom vården lyckas förmedla kunskap om diabetessjukdomen. Det är tyvärr inte alltid att vi lyckas med detta.”

Johan kommer inte att ha möjlighet till enskild rådgivning på bloggen.

Nov 222013
 

Här hittar du alla filmerna! Det vill säga även filmer som inte passar in under ”Fakta om typ 2-diabetes” eller ”Projekt 600”.

sep 252013
 

Här vill vi såsmåningom kunna visa många filmer med massor av fakta om diabetes. Lär dig mer än din doktor! 😉

sep 242013
 

69b30c3669eeb202366ef543cc7f3873Här hittar du fakta om medicinerna, deras namn, hur de verkar och vilka biverkningar som är vanligast. Även några faktafilmer om Typ 2-diabets och mycket mer!

Obs att denna del är under konstruktion och kommer att byggas på allt eftersom.

maj 012013
 

einsteinDet kan vara svårt att hitta bra oberoende fakta om Typ 2-diabetes på nätet. Kunskap ger makt och därför vill vi göra det möjligt för alla Sveriges typ 2-diabetiker att ta makten över sin sjukdom. En typ 2-diabetiker träffar i bästa fall sin läkare 20 minuter om året. I många fall mår typ 2-diabetikern sämre än vad han/hon skulle behöva göra, bara på grund av bristande kunskap och insikt om sin sjukdom. Vi hoppas att ge patienten större egenmakt så att han eller hon, i största möjliga mån och på bästa sätt, kan hantera sin diabetes själv. Patienten har chans att få insikt om och lära sig ett nytt beteende för att skapa balans i sin sjukdom.

Har du själv något speciellt som Du vill att vi tar upp, så hör av dig till oss! Diabetes finns mitt i vardagen och det är också där den ska skötas!

Johan & Janne

apr 172013
 

Så var det den 26 mars 2013 och återigen dags för besök hos Doktor Johan för att få svaret på mina prover för den senaste 3månaders perioden. Den här gången så var jag lite mer positivt nyfiken och kände på mig att det kunde bli ett trevligt besök.

Nytt projekt

Förra inlägget slutade jag med att konstatera att mina resultat kommer att styras av hur jag förhåller mig till problem och annat som jag stöter på. Så min önskan var att försöka se allt som en positiv utmaning som kan vara inspirerande att hantera. Just detta förhållningssätt skulle visa sig viktigare för resultatet än mycket annat jag lärt mig under stora delar av mitt vuxna liv. Som jag också berättade så hade jag anmält mig till ett 10-veckors projekt på Gym &Motion i Åkersberga som hette ”Allt är möjligt” och leddes av Lena Andersson och Helene ”Ice”Ahlsson.

rogertranar

Och detta projekt kom som ett brev på posten, här skulle jag verkligen på allvar få pröva på om jag verkligen hade gjort någon livsstilsförändring. Projektet vilade på tre hörnstenar kost-träning-vila och leddes av Lena som höll i gruppträningarna och av Helene som höll i kost och den personliga träningen. Så Helene utrustade oss med ett personligt kost och träningsprogram, o sen körde vi på! Fick lära mig mycket om träning som jag inte hade en aning om, men framförallt om kostens betydelse. Gruppen på 7 personer sågs ju i stort sett varje dag på någon form av aktivitet vilket triggade alla i gruppen. Gruppen här hade enligt min åsikt lika stor betydelse som gruppen i Projekt 600.

Puzzelbitar & Psykolog

För mig personligen så började nu de små puzzelbitarna falla på plats. Hade bland annat ett samtal med en psykolog som är specialiserad på all slags återfall. Hon gav mig en kraftig positiv feedback när jag berättade för henne att jag kommit på att jag måste göra om hela mitt belöningssystem. Skall man göra en livsstilsförändring så inkluderar det helheten, även det gamla belöningssystemet. Veckorna gick och jag började märka av en och annan liten förändring, jag fick även hjälp av både deltagarna och Lena och Helene att uppmärksamma dom små positiva förändringarna framförallt i rörligheten. Även när jag mötte Mr Hellbom lite då och då så sa han, ”faan Roger det händer grejer du ser ut att må bra”. Detta har också lärt mig att det finns miljoner fler sätt att se förändringar än den som man ser på vågen, och med tiden så blir de andra förbättringarna viktigare och viktigare, även detta måste ingå i en livsstilsförändring, alltså en ny förmåga att titta på och läsa av sig själv.

Före detta!

Åter till den 26 mars, 351 dagar sen Projekt 600 startade och nu var även mitt projekt ”Allt är möjligt” slut och nu ropade Johan att det var min tur. Han serverade det ena positiva provsvaret efter det andra och som avslutning så säger han ”alla dina prover visar att du är en mycket frisk person, förutom att du då fortfarande tar metformin, varvid jag var tvungen att erkänna att jag slutade  för tre månader sen, Johan tittade lite tvärt på mig och sen brast han ut i ett leende.

” Fantastiskt Roger du är frisk, du har ingen diabetes, din bukspottskörtel klarar idag av att producera tillräckligt med insulin för att du skall kunna leva ett normalt liv”

För första gången i mitt liv så gläds jag åt att titulera mig ”före detta”, men det är också en del i mitt nya förhållningssätt till mig själv. Det skall förbli före detta så länge jag kan göra något åt det, och det kommer jag att kunna mycket länge till! Den 25 april så skall vi utvärdera Projekt 600, jag vet inte alls idag vad som händer med projektet och dess deltagare. Det enda som jag med säkerhet vet är att projekt Roger fortsätter och det tänker JAG ta ansvar för. Jag kan bara hoppas att vårt projekt fortsätter i någon form, men det kommer att bli upp till deltagarna själva.

roger_slanka

Min vision!

Nästa steg i min vision om mitt liv är att jag den 22 april lägger mig på operationsbordet och skall fixa till min axel, allt med tanke på hur mitt liv skall se ut om 5, 10, 15, 20 år eller hur länge det nu blir. Har bestämt mig att se operationen som en investering och inte som ett hinder. Det har som sagt var gått ungefär ett år sedan vi startade och visst har jag lärt mig några saker på vägen, och jag väljer ut 6 st som jag skall dela med mig till er.
•    ”aha var det så det funkade”  Roger skaffa dig en bild på varför ditt liv ser ut som det gör, vad är det som jag gör så att det blir som det blir.?

•    Roger utgå ifrån din verklighet, 15 jordnötter är inte lika mycket som en påse jordnötter.

•    Var sann mot dig själv! Den ända du kan lura är dig själv och hur smart är det?

•    Kom på att de riktiga belöningarna kommer inifrån, inte utifrån!

•    Bestäm dig för vad som är viktigt i livet!

Bestäm dig för vart du vill!

Bestäm dig för hur du skall ta dig dit!

GÖR SKILLNAD!!!

•    Bygg ett Lag runt omkring dig med människor som ger dig energi! Människor som tror på dig! På min resa så har jag tappat människor som inte tror på mig längre, så är det! Men dom är färre än mina nya kamrater som jag funnit på min resa. I mitt Lagbygge så ingår förstår deltagarna i Projekt 600 och mitt nya fritidsintresse Gym & Motion i Åkersberga, där jag funnit många intressanta människor som ger mig välförtjänt feedback. Speciellt mina vänner i ”Allt är möjligt”! Och som grädde på moset så kommer Helene och jag att fortsätta vårt samarbete, vart det tar vägen det har jag ingen aning om, men en sak vet jag säkert att vi kommer båda två att stå på scenen i framtiden, även fast vi inte gör det samtidigt och i samma gren, så gör vi det nog för att vi har en drivkraft att ”GÖRA SKILLNAD”
På återseende!
/Roger

aug 302016
 

Används än så länge mindre än Metformin, Sulfonureider och Insulin. De är injektionsläkemedel och tas med spruta in i underhudsfettet precis som insulin. Tas 1 gång per dag (Victoza, Lyxumia), 2 gånger per dag (Byetta), 1 gång i veckan (Trulicity, Bydureon). Ges ofta som tillägg till annan medicinering, t ex Metformin och Insulin.

Verkningsmekanism: Dessa mediciner liknar ett hormon, GLP-1, som bildas i tarmen. Olika processer i kroppen påverkas men de viktigaste sockersänkande effekterna beror på frisättning av det sockersänkande hormonet insulin och minskning av nivåer av det sockerhöjande hormonet glukagon. Ger viktnedgång på i genomsnitt ca 2-3 kg, men ibland avsevärt mer, via olika mekanismer, bl a påverkan på mättnadskänsla.

Effekt på blodsockret:  Sänker HbA1c, dvs långtidsmåttet på sockerkontrollen, med ca 10-15 mmol/mol (=1,0-1,5 procentenheter).

Långtidseffekter: De två första långtidsstudierna är publicerade (Lyxumia och Victoza). De patienter som studerades var typ 2-diabetiker som redan drabbats av hjärt-kärlsjukdom (t ex hjärtinfarkt, stroke) eller hade hög risk för hjärt-kärlsjukdom. Man kan konkludera att Lyxumia verkar vara ett säkert preparat ur hjärt-kärlperspektiv, dvs det verkade inte finnas ökad risk för hjärt-kärlsjukdom vid användning av denna medicin. Victozastudien, som presenterades på ADA-mötet (kongress anordnad av American Diabetes Association) i juni 2016, visade inte bara kardiovaskulär säkerhet utan även gynnsamma effekter. Man såg att behandling med Victoza, som tillägg till annan diabetesbehandling och i jämförelse med placebo, ledde till mindre risk för det så kallade kombinerade effektmått som studerades, dvs risken för hjärtinfarkt, stroke och död i hjärt-kärlsjukdom. Mest tydligt var att risken för hjärt-kärldöd minskade. Bland våra diabetesläkemedel är det i övrigt endast Metformin och Jardiance som visat positiva effekter på dödlighet och hjärt-kärlsjukdom (när det gäller Metformin studerades diabetiker som precis fått sin diabetesdiagnos och man såg minskad dödlighet och minskad risk för hjärtinfarkt jämfört med behandling med bara livsstilsråd/kost, när det gäller Jardiance var studieupplägget liknande det i Victozastudien). Detta gör att GLP-I-analogerna nu får betraktas som värdefulla läkemedel vid behandling av typ 2-diabetes.

Biverkningar: Ger i regel ej hypoglykemier. Initialt i behandlingen upplever många illamående men hos de flesta patienter är det övergående och risken minskas av att man ökar dosering till måldos mycket långsamt. Det finns fall rapporterade av bukspottkörtelinflammation men typ 2-diabetiker har en ökad risk för detta tillstånd (yttrar sig som svår buksmärta) och det är osäkert om det är medicinerna eller diabetessjukdomen i sig som orsakat de rapporterade fallen. Kan användas vid njurfunktionsnedsättning men ej vid svårare njursvikt eftersom erfarenheten av denna medicinering då ej är tillräckligt stor.

Kombinationspreparat med insulin i samma spruta finnes vad gäller Victoza: Xultophy

 

Dec 082015
 

De första att haka på projekt 600 i Hornstull är Hälsocentralen Zätagränd i Östersund. Där finns ett gäng typ 2-diabetiker som bestämt sig för ett friskare liv. Sjuksköterska Ewa Jensvold och doktor Hamid Katouzian inspirerar sina patienter till stordåd! Några av deltagarna har stora chanser att bli helt insulinfria och få normalt blodsocker.

Här kan du läsa mer om vad projekt 600 innebär:

jun 232015
 

Här är vi i projekt Z-600.

IMG_3529

Du som vill kan följa oss på den här sidan. Vi finns i Östersund på Zätagränds Hälsocentral. Vi genomför det mest intensiva och genomgripande program som utformats för diabetiker hittills i Sverige. Vi skapar om oss själva till friskare, piggare och mer vitala människor.

Det första Projektet startade i Hornstull i Stockholm i april 2012 och ledde till unikt bra förbättringar av blodtryck, blodsocker och blodfetter.

Bakom Z-600 står Ewa Jenswold, diabetessköterska och Lena Svedevall sjuksköterska och hälsocoach, på Hälsobyrån i Östersund samt från Zätagränds Hälsocentral doktor Hamid Katouzian.

jun 232015
 

Jag går långa promenader och det känns väldigt bra!

Vecka 4: Vikt 84,2 kg midja 101 cm, använder mest soppor fungerar bra.

IMG_3737Vecka 6: Midja ner till 98,5 samma vikt, kanske har jag omvandlat lite fett till mera muskelmassa?

Vecka 7: Har tyvärr fått inflammation på båda knäna, behöver stöd av kryckor just nu, tråkigt men det går väl över.

Gruppen har haft vattengympa pass som en av sjukgymnasterna på Z-gränd ledde för oss, det var fantastiskt skön och i varm bassäng. Nu blir det bad 1 gång vecka nu på Storsjöbadet för min del.

IMG_3760IMG_3746

 

 

 

 

 

Jag har perfekta diabetes värden!

Jag vill också passa på att att tacka Ewa Jensvold för att jag blivit uttagen att vara med i detta program. Vill även tacka Lena/Annelie på Hälsobyrån för deras hjälp och stöd.
fortsättning följer…..
Med vänlig hälsning Bengt

jun 232015
 

Förstan vecka var över förväntan men nu andra veckan: Mycket jobbigare, tänker mest på tomatsallad rödlök och olja, kanske är med barn hum, hum, hum!

Okej hela veckan har varit lite jobbig, men bra viktminskning till 89,1  kg och midja 106 cm.Bengt2 Tredje veckan: Går bra med dieten. Jag fortsätter att promenera, började faktiskt på en gång, men glömde att skriva det under första veckan, går 45 min morgon samt kväll. Det börjar kännas riktigt bra, känner mig lättare konstigt nej inte alls. Min nya vikt är 87,4 kg , midja 102 cm och jag börjar se annorlunda ut. Väldigt mycket positivt händer nu!

jun 232015
 

Här lite fakta om mig, Bengt Z-600 deltagare

Min sjukdomsbild 2015-02-20
Diabetes typ 2:
Mediciner, Metformin, Januvia, Glibenklamid.
Blodtrycksmedicin Metopolol, Enalapri, Amlodipin, Aurobindo.
Vikt när vi började: 95,3 Kg och midjemått: 119 cm
IMG_3767

Projektet för mig startade med ett möte på Z-gränds Hälsocentral här i Östersund. Det var med Diabetessjuksköterskan Ewa från Hälsocentralen och Lena, sjuksköterska på Hälsobyrån samt de andra sex utvalda till projektet. Alla med patienter med övervikt och typ 2-diabetes.

Vi fick en kort information och ”inskrivning” och invägning, och mätning av midjan.

Ewa samt Lena talar om att vi inte skall ta någon diabetesmedicin alls förutom 2 personer som ska fortsätta med låga insulindoser. Alla skall börja med Slanka Maxi Kickstart för snabb viktminskning. Det är VLCD, Very Low Calore Diet. För oss blev det Slankas Milkshake/Soppor/Gröt +3 liter vatten per dag.

Oj va tufft tänker jag, men första veckan gick över förväntan bra. Jag minskade min vikt med 3,8 kg och midjeomfånget med hela 10 cm, herregud, hur är det möjligt?? Jag får göra nya hål i skärpet, meeeen det är smällar man får ta.