Typ 2-diabetes på riktigt!

apr 022014
 

sprutbilf

 

Insulinbehandling

Insulin är kroppens sockersänkande hormon och det produceras i bukspottkörteln.  Insulin gör att kroppens vävnader kan ta upp sockret och därmed omvandla det till energi. Insulin är ett livsnödvändigt hormon.

Typ 2-diabetes är ett tillstånd som i mångt och mycket beror på övervikt och framför allt bukfetma. Bukfetma påverkar kroppen så att insulinets effekt på bland annat muskler och lever försämras. Sockret tas inte upp från blodbanan utan stannar kvar där och man får ett högt blodsocker.  Men det är inte bara bukfetman som är orsaken till typ 2-diabetes utan typ 2-diabetiker har även en nedsatt förmåga att producera insulin.

Ofta räcker det med livsstilsförändringar och tablettmedicinering under flera år efter att man fått sin diabetesdiagnos. Ibland, om sockervärdena vid sjukdomsdebuten ligger mycket högt (uppåt 20 mmol/l eller över), kan det behövas insulin redan från början men efter en period med insulinbehandling kan kroppen ofta återhämta sig och det kan sedan fungera med kost/motion/tabletter.

Om sockret stiger i blodet trots att man medicinerar med tabletter och eventuellt en GLP-1-analog samt försöker tänka på kost och motion har man kommit till det läge att insulin behövs.  sockerbitMan vänjer sig vid att ta insulin och den oro man kan känna inför start av behandlingen försvinner oftast fort. De flesta diabetiker behöver på sikt insulin men om man gör en drastisk livsstilsomläggning med viktnedgång ned mot normalvikt och motionerar regelbundet kan det hända att man aldrig kommer till detta läge. Om man nu skulle ha blivit insatt på insulin kan det också finnas möjlighet att avsluta insulinbehandlingen vid en sådan livsstilsomläggning.

Vid vilken HbA1c-nivå man skall sätta in insulin beror lite på hur länge man haft sin diabetes och hur gammal man. När HbA1c trots en bra tablettbehandling stiger över 60 mmol/mol så är det ofta läge att börja fundera på insulinbehandling och när HbA1c stiger över 70 mmol/mol så borde insulinbehandling i de flesta fall redan ha inletts. Om man är ung och inte haft sin diabetes alltför länge kan man till och med överväga insulinbehandling vid HbA1c-värden mellan 50-60 mmol/mol.

Det finns många strategier för hur man inleder insulinbehandling. Titta gärna på vår film nedan på sidan som berättar lite om detta och om hur man kan styra sin insulinbehandling. Kom ihåg att alltid diskutera din medicinering med din ansvariga läkare eller diabetessköterska.

Diabetic itemsDe vanligaste biverkningarna till insulinbehandling är hypoglykemier (känning av lågt blodsocker) och viktuppgång, ofta ca 2-6 kg. Vi rekommenderar dig som har insulinbehandling att se ”Hypoglykemi”-filmen som redan finns på här på sidan.

Se filmen om hypoglykemi

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)