Typ 2-diabetes på riktigt!

sep 282013
 

Kastellholmen_bildspel675

När jag skriver detta sitter jag på Arlanda Express strax efter midnatt den 28 september. Jag är på väg hem till familjen, det ska bli så skönt att återse frun och mina 2 barn. Jag reflekterar lite över EASD 2013. Det har redovisats en stor mängd forskning om läkemedel, de insulinproducerande betacellerna i bukspottkörtel, insulinresistens, hur diabetes påverkar kroppens vävnader på cellnivå osv. Men ingen forskning har presenterats om hur vi skall kunna minska förekomst av diabetes och hur vi skall få alla våra diabetiker att förändra sin livssituation. Varför är det så? Är det ett för svårt ämne? Finns det inte forskningsanslag för den typen av forskning? Har läkare och forskare givit upp? Visst är det svårt att förändra sitt sätt att leva.  Visst är det svårt att bryta gamla vanor och börja träna, tänka annorlunda kring kost och göra det som verkligen radikalt kan förbättra hälsan. Men det går. Deltagarna i projekt 600 har visat detta och det finns fler exempel. Problemet är att det inte räcker med små förändringar av livet utan det krävs så mycket mer. Jag hoppas att du som har typ 2-diabetes och läser detta inser att du har ett viktigt val i livet och att du har makten att på allvar förbättra dina förutsättningar för ett friskare och längre liv.  Vi hörs!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)