Typ 2-diabetes på riktigt!

jun 242013
 

Typ2.se är en helt oberoende hemsida som drivs av Jan Hellbom & Johan Friberg.

Hemsidan domineras av information om Typ 2 diabetes samt information om projekt 600.

Johan Friberg är specialist inom diabetes, endokrinologi (hormonsjukdomar) och allmänmedicin. Nu arbetar han som husläkare vid Hornstulls vårdcentral, en vårdcentral i Stockholm, och föreläser ofta på andra mottagningar om diabetes.

Jan Hellbom är filmare och projektledare. Han har arbetat inom film, nästan, sedan barnsben. Han driver idag ett filmproduktionsbolag som har producerat film och video sedan 80-talet.

Jan Hellbom fick sin diabetes konstaterad för några år sedan, när han träffade Johan Friberg första gången.

hellbom_o_friberg_aJohan säger att, ”Det är en spännande utmaning att vara läkare till diabetespatienter. Man har stora möjligheter att påverka sjukdomsförloppet med livsstilsförändringar och mediciner. För mig som läkare är det viktigt att beslut kring behandling tas i samråd med patienten. Det kräver att vi inom vården lyckas förmedla kunskap om diabetessjukdomen. Det är tyvärr inte alltid att vi lyckas med detta”

”Då visste jag inte vad typ 2-diabetes innebar” säger Jan Hellbom och fortsätter. ”Jag letade på Internet. Där hittade jag häpnadsväckande rön. ”Köp den här boken så blir du frisk eller ät det här kosttillskottet så går diabetesen tillbaka. Hos myndigheterna var informationen vag och gav mig ingenting. Det handlade om befolkningsgrupper och ekonomi. Inte om mig! Istället blev det böcker och många samtal med Johan Friberg som ledde mig fram till en större insikt.”

”Eftersom jag är filmare och projektledare var det naturligt att fundera på hur information om diabetes skulle kunna se ut i rörliga bilder. Jag ringde doktor Johan. Det samtalet ledde till att vi arbetade fram diabetesinformation på film och web där diabetiker med typ 2 själva ska kunna välja att få den information de vill ha.”

Johan Friberg
Jan Hellbom

  One Response to “Janne & Johan”

  1. Väldigt bra med korta informationsfilmer! Mycket bra hemsida som verkar kunna ge aktuell information om diabetes!

    Hälsn/Pirkko

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)