Typ 2-diabetes på riktigt!

feb 272012
 

blodprov

Några rader för dig som inte är diabetiker: Diabetes kan ge symtom i form av ökad törst och att man kissar ofta. Synen kan bli dimmig och man kan känna sig påtagligt trött. Det är dock rätt vanligt att man går med  lätt förhöjda sockervärden under lång tid helt utan symtom och därför kan det vara bra att testa sitt socker även om man mår bra. Vem ska då testa sig? Jo, om du har övervikt eller bukfetma och är i 45-års åldern eller uppåt så kan det vara rimligt att kontakta sin vårdcentral för ett enkelt blodprov. Det kan vara bra att få reda på att man har denna diagnos för då kan man påbörja behandling och förbättra sina blodvärden och därmed minska risken för att få framtida komplikationer från hjärta, kärl, njurar, ögon och nerver. Allt blir inte negativt!  Man får kanske medicin utskrivet från sin doktor och man får motionera mer och tänka på kosten men kaffe och 1-2 glas vin/dag rekommenderas också.

  6 Responses to “Ligger du i riskzonen för diabetes?”

 1. Äntligen en seriös och proffsig blogg för oss diabetiker. Tack!
  En liten fråga bara. Kan vin påverka mitt blodsocker negativt?

 2. Kul att du hittat hit Anki och tack för en bra fråga. På sikt kan ett måttligt intag av vin ge minskad risk för hjärt-kärlsjukdom. Ett större alkoholintag ger tyvärr det närmaste dygnet en ökad risk för låga sockervärden om du som diabetiker har någon läkemedelsbehandling som ger risk för hypoglykemi (dvs framför allt insulin och så kallade SU-preparat, dvs glimepirid, glipizid, glibenklamid). Dessutom innehåller alkohol rätt mycket kalorier och om man försöker gå ned i vikt för att få bättre sockervärden så kan detta vara bra att ta med i beräkningen.

 3. Tack för svar! Jag kommer absolut att följa bloggen och allt matnyttigt på er sida.

 4. Lägg ut länkar/knappar där användaren kan koppla Er mycket informativa o snygga film till sitt Twitter el. Facebook-konto.Vh

 5. Vilket vin är bäst ? rött/vitt/rose??

  Måste även ge dig/er tummen upp, för att ni vågar ta upp att man/vi/jag även kan få sätta i oss lite av livets goda. Och inte bara vad vi ska skära ner på, ta bort, undvika.

  Självklart förstår jag att det är med måtta och att jag måste leva hälsosamt.

 6. Hej kiwi och tack för trevlig kommentar! Mest bevis finns det för att rött vin är nyttigt men det verkar som att alkoholen i sig har skyddande effekter så vitt eller rosé går nog också bra.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)